sâmbătă, 27 decembrie 2008

Second Life (partea I)

Second life este o lume virtuala lansata in 2003 de Lindan Lab, accesibila numai prin internet. Un program client, SL Viewer permite utilizatorilor, rezidentii, sa interactioneze prin intermediul unor avataruri. Rezidentii pot explora, se pot cunoaste intre ei, socialize, participa la activitati individuale sau de grup, pot crea si face comert cu propietati virtuale, isi pot oferi unul altuia servicii,, pot calatorii in jurul lumii. SL este rezervat utilizatorilor peste 18 ani, exista insa si un Teen Second Life pentru utilizatorii intre 13 si 18 ani.
Rezidentii beneficiaza de unelte prin care pot construi obiecte virtuale. Asta poate fii folosit in combinatii cu un limbaj de scripting pentru a daugat functionalitati obiectelor create. Mai pot fi utilizate de asemenea softuri externe pentru texturi pentru haine sau alte obiecte, animatii si gesturi. Utilizatorii primesc automat drepturi de autori pentru content-ul creat de ei.
Jocul foloseste o moneda interna numita Linden dollar care poate fi folosita pentru a face comert cu bunuri, cu terenuri sau pentru a oferi servicii altora. Bunurile virtuale includ cladiri, vehicole, dispozitive de toate felurile, animatii, articole de imbracaminte, flora si fauna sau opere de arte. Pamantul in second life este foarte valoros si poate fii cumparat, vandut sau inchiriat. Utilizatorii pot deasemenea oferi obiecte sau servicii altor utilizatori in schimbul L$ ; serviciile include munca in magazine, managementul afacerii, destindere (deobicei destinata adultilor), creare de continut. L$ pot fii cumparati de la alti utilizatori pe bani reali. In ciuda reclamelor in presa de specialitate, un procentaj foarte mic de jucatori scoate bani din joc. Second life are acum aprox 15milioane de utilizatori.
Desi jocul este gratuit, rezidentii pot plati abonament in schimbul unui cont premium (9.95$), primind support tehnic si 300L$ pe luna. Avatarul de baza este om, dar poate fii de orice sex, sa aiba o arie larga de atribute fizice. Unele servicii il forteaza pe utilizator sa isi dea anumite date personale, cum ar fi adresa, nr de tel etc. O persoana poate avea mai multe conturi.

Niciun comentariu: