duminică, 7 decembrie 2008

Google Earth


Google Earth este un program pentru navigarea si generarea de harti si locatii geografice. Maparea este realizata prin super-pozitionarea de imagini obtinute prin satelit, poze facute de la inaltime ( baloane cu aer cald, turnuri, avioane, elicoptere, dirijabile, deltaplane) si GIS (Geographic information system).
Google distribuie 3 variante diferite ale produsului : una gratuita cu features limitate, Google Earth Plus (20$ pe an) si varianta Pro (400$) destinata firmelor si este disponibil pe numeroase platforme, de la Microsoft Windows 2000, XP, Vista, Mac OS X de la 10.3.9 in sus, Linux, FreeBSD, ca plugin de Firefox sau IE6/7, pana la iPhone OS(gratuit).
Google Earth afiseaza imagini din satelit ale suprafetei terestre la diverse rezolutii , permitand utilizatorului sa vada orase si case printr-un ochi de vultur. Limita pana la care se poate folosit zoom difera in functie de popularitatea zonei, Google preferand sa se concentreze pe zonele des cautate.
Google Earth foloseste date colectate de NASA Shuttle Radar Topography Mission pentru a crea imagini 3D ale unor zone geografice cunoscute, cum ar fi Mount Everest sau Grand Canyon. Este posibila extinderea la cladiri cunoscute sau poduri si chiar orase, insa este necesara desenarea lor in softuri specializate de catre utilizatori. Deasemenea, folosind un plug-in similar cu Google Sky putem vedea diverse constelatii, folosind echipamentul Institutului de Cercetare Baltimore, mai precis telescopul spatial Hubble.

Un comentariu:

Unknown spunea...

fani Big Brother:D cel putin Mihnea