miercuri, 5 noiembrie 2008

Cate ceva despre mashup si API-uri

Cred ca toti am facut colaje atunci cand eram mici.De ce mi-am adus aminte de colaje? Pentru ca acestea reprezinta, in opinia mea, metafora pentru englezescul "mashup". In acest articol ma voi referi la mashup ca fenomenul central al erei Web 2.0.

Ce este de fapt un mashup? O pagina sau o aplicatie Web care combina date de la doua sau mai multe surse online externe unindu-le intr-o singura experienta integrata. Aceste surse externe sunt,de obicei, la randul lor Website-uri, utilizate pentru a obtine un mashup prin mijloace precum API-uri, feed-uri XML si screen-scraping. Cateva exemple de website-uri folosite consistent in crearea mashup-urilor sunt Google, eBay, Amazon, AOL sau Yahoo.

Dupa ce am vazut in ce consta un "mashup" sa ne amintim care este treaba cu "API-urile". Application Programming Interface este un set de functii pe care o aplicatie le pune la dispozitie pentu alte programe. Exista mai multe feluri de API-uri, cum ar fi API-uri ale sistemelor de operare, toolkit-uri API, API-uri pentru aplicatii, website-uri API. Mai nou, API-urile pot fi identificate cu anumite webservice-uri; astfel amazon.com ofera un set de "API-uri de retail" ce permit producatorilor sa creeze programe care sa utilizeze infrastructura sofisticata de retail online a Amazon.

La fel ca si Facebook, Google a lansat un set comun de API-uri ce se adreseaza dezvoltatorilor de aplicatii, precum si website-urilor care doresc sa-si imbogateasca serviciile oferite utilizatorilor prin adaugarea unor aplicatii gen widget-uri sau gadget-uri, care insa sa nu functioneze doar pe un anumit site, ci pe oricare dintre site-urile care vor folosi acest sistem.
Proliferarea de API-uri unice pe zeci de website-uri sociale obliga dezvoltatorii sa le aleaga pe cele pentru care vor scrie aplicatii-si apoi sa isi petreaca timpul scriindu-le separat, pentru fiecare in parte. OpenSocial,de la Google, ofera un set unic de API-uri de invatat,pentru ca aplicatiile lor sa ruleze pe orice website cu capacitati OpenSocial. Website-uri ce sustin OpenSocial: Bebo, Enage.com, hi5, Myspace, Oracle, XING, Ning, Viadeo. Pentru dezvoltatorii presati de timp si resurse limitate, este esential sa poata "sa invete o data si sa scrie oriunde" -sa invete o data API-urile OpenSocial, apoi sa construiasca aplicatii care vor functiona cu orice website cu capabilitati OpenSocial.

Intrarea MySpace in comunitatea site-urilor care vor adopta OpenSocial reprezinta un succes major pentru Google si o veste nu foarte buna pentru Facebook si Microsoft. Site-urile cu OpenSocial vor avea in acest fel un numar mult superior de utilizatori, ceea ce ar putea determina dezvoltatorii sa se concentreze pe realizarea de aplicatii pentru OpenSocial, in loc de Facebook. Exista de asemenea posibilitatea ca Facebook sa adopte API-uri le Opensocial pentru a fi compatibila cu celelalte platforme,dar asta ar insemna sa cedeze controlul platformei sale catre Google, un lucru mai greu de inghitit, in special de catre Microsoft.

Echipa platformei 51.com a anuntat lansarea suportului de OpenSocial de catre dezvoltatorul 51.com pe data de 18 octombrie. Promovarea live cu success a unui OpenSocial app numit Emote dezvoltat de RockYou a dus la lansarea celui mai mai mare site de retea sociala din China de pana acum. 51.com sprijina, in prezent, OpenSocial API-uri pentru accesarea de utilizator si de profil-uri si permite dezvoltarea de aplicatii cu ajutorul OpenSocial API JavaScript 0.7.

Pentru cei interesati in dezvoltarea de aplicatii OpenSocial, puteti sa va "aplicati" ideile pe 51.com developer Platform.51.com a inregistrat in prezent 130 de milioane de conturi de utilizator, cu un activ de utilizator de baza de 31.5 milioane de euro;utilizatorii petrec cam 41 de minute pe sesiunea, "incarca" aproximativ 10 milioane de poze, scriu cam 3 milioane de blog-uri si asculta in jur de 35 de milioane de melodii pe zi.
Cateva idei de incheiere ale acestui articol:
  • Mashup-urile par un subiect destul de incalcit la prima vedere, insa afland mai multe lucruri despre acest concept al universului "Web 2.0" observam ca functioneaza pe baza unui principiu foarte simplu si eficient.
  • Detinerea si utilizarea informatiei disponibile in mediul online devine cu adevarat libera prin tehnologia mashup-urilor.
  • Daca ar fi sa exprimam printr-un proverb spiritul liber al mashup-urilor in ceea ce priveste colaborarea pentru imbunatatirea eficientei, acela ar fi "Unde-s doi , puterea creste". Desigur ca un website care imprumuta aplicatii de la altele va rezulta in ceva cu totul nou si poate mai entuziasmant decat partile sale componente.
  • Unificare unor informatii pentru o viziune globala, exhaustiva este motorul mashup-urilor si acestea atrag din ce in ce mai mult atentia companiilor, nu doar a utilizatorilor pasionati.
  • Google a lansat OpenSocial, in luna noiembrie 2007, pentru a simplifica crearea si adaptarea aplicatiilor la site-urile de networking social prin intermediul unui set comun de API-uri; MySpace s-a inscris printre primii sustinatori ai proiectului.
  • Fundatia OpenSocial are un site Web, http://www.opensocial.org, unde dezvoltatorii si detinatorii de site-uri Web pot gasi ultimele specificatii, link-uri catre alte resurse si oportunitatea de a se implica

Niciun comentariu: