duminică, 9 noiembrie 2008

Interfete evoluate

Interfete evoluate se refera (la tehnologiile folosite pentru realizarea paginilor web. Tehnologii precum: XML, DTD, XML Patterns, XML Schema, XHTML, CSS, XPATH, XQUERY, XML Programing (cum ar fi DOM si SAX), JavaScript, AJAX, XSL, WebML, Flex, XFORMS, RDF, OWL.

XML(eXtensible Markup Language) este un limbaj de structurare a datelor recomandat de W3C pentru a facilita transferul de date intre diverse aplicatii pe internet. Familia XML contine : XHTML, RDF, RSS, MathML, SVG, OWL.

DTD(Document Type Definition) este un limbaj folosit pentru a defini structura unui document XML. Odata definita structura fisierelor XML, vor putea fi validate utilizand DTD. Intr-un fisier DTD putem defini elemente XML, atribute sau restrictii simple referitoare la tipul sau cardinalitatea lor. Un DTD poate fi declarat ininteriorul documentului XML sau ca referinta externa.

XML Patterns
– un pattern, asa cum a fost descris de Christopher Alexander, este o regula cu trei parti care exprima o relatie intre un anumit context, o problema si o solutie. XML a trecut de la a fi o tehnologie obscura la una folosita zilnic de catre SW designeri, asa ca pattern-urile au devenit o metoda excelenta de a pasa cunostinte de la experti la novici. Sa proiectezi o structura XML buna folosind DTD, W3C XML Schema sau RelaxNG nu este chiar usor, asa ca refolosirea de solutii este esentiala.

XML Schema
sau XML Schema Definition (XSD) descrie structura unui document XML si este o alternativa la DTD.

XHTML
(eXtensible HyperText Markup Language) este un limbaj de programare care preia atat capabilitatile XML cat si HTML.

CSS
(Cascading Style Sheets) este un standard pentru formatarea unui document scris intr-un limbaj de marcare. Utilitatea cea mai des intalnita este folosiea unui CSS este pentru a aranja pagini scrise in HTML sau XHTML, dar poate fi aplicata oricarui tip de document XML, inclusiv SVG sau XUL.

XPATH
(XML Path Language) este un limbaj de expresii folosit pentru a accesa port,iuni dintr-un document XML.

XQUERY
este recomandat de W3C pentru a permite interogarea documentelor XML si extragerea unor componente din acestea.

DOM
(Document Object Model) este un standard W3C (World Wide Web Consortium), independent de platforma si de limbaj pentru reprezentarea unor formate HTML sau XML.

SAX
(Simple API for XML) este un API, similat cu DOM, facut sa citeasca si sa interpreteza fisiere XML. SAX nu este insa un standard W3C, ci mai degraba unul ad-hoc si este open-source.

JavaScript este un limbaj de programare pe obiecte bazat pe conceptul de prototipuri. Este folosit pentru a adauga noi funct,ionalitati in paginile web, codul Javascript din aceste pagini va fi rulat de catre IE/Firefox. Intre Java si JavaScript nu exista dincolo de nume nici o legatura. Browserele memoreaza o reprezentare a unei pagini web sub forma unui arbore de obiecte, pe care il pun la dispozit,ie script-urilor JavaScript, care le pot citi si interpreta. Arborele de obiecte este numit Document Object Model (vezi mai sus).

AJAX
(Asynchronous JavaScript and XML) este un set de tehnici de dezvoltare a aplicatii web, raspandit de Google. Cu AJAX o aplicatie poate accesa date in mod asincron in background fara a afecta datele afisate de pagina. In pofida numelui, nu este obligatorie utilizarea JavaScript si XML.

XSL
(Extensible Stylesheet Language) este o familie de limbaje de transformare, care iti permite sa formatezi si sa transformi o pagina codata in XML in alte formate cum ar fi HTML, XML, plain-text, sau PDF.

WebML
(Web Modeling Language) este o unealta grafica, UML pentru web, utila in cazul aplicatiilor foarte incarcate in date.

Adobe Flex
este o colectie de tehnologii lansate de Adobe Systems pentru dezvoltarea de aplicatii cross-platform bazat pe platforma Flash.

XFORMS
este un format XML pentru specificarea unor modele de procesare a datelor XML si a interfetei grafice pentru aceste date, cum ar fi web forms.

RDF
(Resource Description Framework) este un cadru pentru procesarea metadatelor, care trebuie sa fie utilizat ca o metoda generala de modelare a informatiei prin formate te sintaxa.

OWL
a fost creat pentru a oferi o metoda de procesare a continutul unei pagini web (nu doar afisare). OWL are trei sublimbaje:
  • OWL Lite
  • OWL DL (include OWL Lite)
  • OWL Full (include OWL DL)

Pe acest blog vom prezenta descrieri detaliate asupra acestor tehnologii, dar si al altora, care arata periplul echipei noastra prin universul interfetelor web.

Niciun comentariu: