miercuri, 12 noiembrie 2008

Pagini web valide, si nu prea...

La fel ca si postul meu anterior e vorba de ceva "istoric" la mijloc. In trecut HTML impunea destul de putine restrictii in modul de utilizare a tag-urilor. Astfel fiecare pagina era creata in diferite moduri, iar browser-ele incercau sa afiseze cat mai bine paginile cu pricina. Astfel aceeasi pagina poate arata diferit in browsere diferite.

Standardele ulterioare (atat HTML cat si XHTML) au incercat sa repare acest neajuns impunand niste reguli mai stricte in ceea ce priveste structura unui document HTML. Compatibilitatea inapoi forteaza toate browser-ele sa fie capabile sa afiseze inca pagini de genul urmator, chiar daca ele nu mai sunt valide de mult:

<html>
<head>
<title> Hello World</title>
<body>
<b><i>Lorem ipsum</i></b><i></i>
dolor sit amet
</html>

Un parser care trebuie sa interpreteze standarde HTML mai vechi este dificil de realizat, deoarece tehnologiile folosite la parsarea unui document XML nu pot fi aplicate.

Vesti bune?
  • W3C pune la dispozitie un validator online la standardele actuale.
  • Pentru a usura tranzitia exista mai multe tipuri de HTML
    • strict.dtd - cel mai restrictiv tip, elimina cele mai multe elemente de prezentare
    • transitional.dtd - tip de document in care permite elemente legate de prezentare
    • frameset.dtd - folosit pentru pagini cu frame-uri
  • Multe framework-uri disponibile azi (WordPress, Joomla, etc.) genereaza cod valid (X)HTML
  • Exista o librarie care permite "curatarea" unui document invalid. Aceasta librarie poate fi folosita in mai multe limbaje de programare (C\C++, Perl, Python, PHP, etc.)
Vesti rele?
  • Mai exista in continuare o multitudine de site-uri actuale care nu sunt valide.
  • Chiar daca framework-urile mai sus mentionate genereaza cod valid, utilizatorul poate introduce in paginile generate cod invalid, invalidand astfel intreaga pagina.
  • Multi "programatori web" nu au habar de aceste standarde, sau depun prea putin efort in respectarea standardelor cand creaza un nou site.
Va mai dura multa vreme pana cand majoritatea site-urilor vor fi valide, pana cand programatorii web vor pune cu adevarat accentul pe respectarea standardelor, sau pana cand utilizatorul de rand (de exemplu un blogger) va intelege ca este bine sa verifice atent toate codurile/scripturile pe care le baga in paginile sale.

Later edit: Ca o curiozitate nici acest blog nu este valid si este din vina framework-ului blogger sau a template-ului ales.

Niciun comentariu: